Indoctrinatie II

Ik heb ze achtergelaten.
Ik weet niet meer waar of wanneer,
maar ik heb alle fantasiën achtergelaten.
Allemaal.
Ik heb ze vervangen met 'dromen',
maar hoe lang blijven die bestaan?
afbeelding van paperdreams
19 jaar bij inzending
40 MP 0 0 0
Ingestuurd op 17 oktober 2012
post-its achtergelaten @
VUB toiletten
1
4

Reacties

afbeelding van Anoniem
Stuur een bericht naar andere memodichters met "@" (vb. @memodichter). Quote delen van het memogedicht tussen asterisks (vb. *je strofe* is mooi).
afbeelding van Koolmees
Koolmees
573 MP 2 5 5
4
Hmm, ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van dit memogedicht moet denken. Ik vind persoonlijk de boodschap zwakker overkomen dan bij je andere memogedichten. Ik begrijp wel waar je naartoe wilt, maar naar mijn mening is het minder mooi verwoord dan bij bijvoorbeeld Gemis. Niet fantastisch goed, maar ook niet ronduit slecht. Dan maar 2,5 sterren... Jammer, want je hebt al getoond dat je beter kunt dan dit.

Het lijkt me wel een goed moment om te vragen waarom je poëtische drieluik precies Indoctrinatie heet - zo'n negatief geladen woord - en wat dat tekeningetje op je achtergelaten post-its voorstelt. Heeft het een speciale betekenis of is het gewoon een of ander voorgedrukt logo dat je kwijt wilde? ;)

Misschien verander ik mijn toegekende score nog wel als je me wat meer feedback geeft... :)
afbeelding van paperdreams
paperdreams
40 MP 0 0 0
Je snapt inderdaad de hele opzet niet van het drieluik, ondanks de redelijk duidelijke titel.
Indoctrinatie duidt op het feit wat we allemaal verleren en vergeten, in de naam van de maatschappij, zonder erbij stil te staan.
Wij, wij hebben geen fantasie meer. Zelfs kinderen de dag van vandaag moeten léren fantaseren omdat meneertje televisie het hun verleert. En wij als (jong)volwassenen mogen gewoon niet meer fantaseren.
Ergens onderweg vroeg ik mij af, wanneer ik boterbloempjes als onkruid ben beginnen zien, wanneer ik geen fantasieën meer had, en waarom precies ineens de hele schaamhaarschaamte over onze maatschappij is gedaald.
Het drieluik zit hem dieper dan gewoon een paar rijmpjes @Koolmees, misschien merk je het wel, als je je ervoor openstelt. Poëzie moet niet altijd overduidelijk toegankelijk zijn.
en de vlek is inderdaad een (overgeanalyseerde) vermomming van een logo, die had je toch goed! :p
afbeelding van Koolmees
Koolmees
573 MP 2 5 5
Akkoord, gisteren ben ik wat te streng geweest. Dat zal wel aan het schoolwerk liggen... ;) Ik maak er 3 sterren van.

Even over de feedback nu. De achterliggende betekenis van je driedelige memogedichtenreeks is me nu al heel wat duidelijker geworden. Ik had wel begrepen dat er heel wat vraagtekens bij de maatschappelijke gang van zaken werden geplaatst en dat er een verband was tussen de werken, maar zag in fantasieën en dromen ook weer niet zo'n donkere en bijtende kritiek. Vandaar dat ik me afvroeg waarom dan plots wel dat zwaar negatief geconnoteerde indoctrinatie...

Maar begrijp me goed: ik deel ten stelligste je kritiek, dus je moet me niet met alle geweld proberen te overhalen. :) Als ik niet had gevonden dat er een gebrek is aan fantasie (en bij uitbreiding dus ook aan poëzie) had ik toch nooit dit initiatief opgestart? Daarom kwetst het me wel een beetje dat je zegt dat ik me er niet voor openstel. Uiteraard moet poëzie aanzetten tot denken, maar wanneer die te cryptisch/algemeen is, bemoeilijkt dat soms het begrijpen van de denkwijze van de dichter en kan de lezer er alle kanten mee op.

Ik hoop dat je begrijpt dat ik helemaal niets kwaad bedoelde met mijn vorige reactie en dat mijn lage score enkel te wijten was aan een gebrek aan informatie - je hoefde het niet zo persoonlijk te nemen. Dankzij je uitleg kan ik je nu wel 4 sterren geven. :)

Meer van paperdreams

Weergeven

Indoctrinatie III

Ik was gek,
gek op boterbloempjes
boterbloempjes in mijn haar.

Wanneer ik vandaag een boterbloempje draag,
snapt niemand wat ik doe.

Ik ben niet meer zo gek op onkruid in mijn haar.
3 0
3.5
Weergeven

Religie

Eigenlijk willen we allemaal
in hetzelfde geloven,
maar religie laat ons geloven,
dat we niet in hetzelfde geloven.
We vergeten waarin we geloofden,
in de naam van hét geloof.
1 0
3.5
Weergeven

Gemis

Ik mis je niet.
Ik zal je pas missen,
wanneer mijn menselijk geheugen
je perfect heeft gemaakt.

Ik mis je.
2 0
4