Indoctrinatie III

Ik was gek,
gek op boterbloempjes
boterbloempjes in mijn haar.

Wanneer ik vandaag een boterbloempje draag,
snapt niemand wat ik doe.

Ik ben niet meer zo gek op onkruid in mijn haar.
afbeelding van paperdreams
19 jaar bij inzending
40 MP 0 0 0
Ingestuurd op 17 oktober 2012
post-its achtergelaten @
VUB - (meisjes)toiletten
1
3.5

Reacties

afbeelding van Anoniem
Stuur een bericht naar andere memodichters met "@" (vb. @memodichter). Quote delen van het memogedicht tussen asterisks (vb. *je strofe* is mooi).
afbeelding van Koolmees
Koolmees
573 MP 2 5 5
3.5
Toen ik dit memogedicht las, bleef ik achter met gemengde gevoelens. Ik vind de simpelheid van dit werk erg leuk, maar denk dat je je troeven beter had kunnen uitspelen door wat meer met het ritme te goochelen. Dit is wat ik bedoel:

Ik was gek,
gek op boterbloempjes,
boterbloempjes in mijn haar.


Je leest het eerste vers en moet meteen lachen; daarna wordt het steeds duidelijker waarover het gedicht echt gaat. Je eerste strofe vind ik dus heel goed. (Vreemd dat de strofe die je instuurde verschilt van diegene die je op de post-it schreef... Wil je dat ik het aanpas?)

Maar wanneer ik vandaag
een boterbloempje draag,
snapt niemand wat ik doe.


Persoonlijker vind ik de breuk duidelijker door toevoeging van de maar en door in het daarop volgende vers te eindigen met draag, krijg je een leuk extraatje: een eindrijm (met vandaag). Stilistisch vind ik het ook gewoon iets mooier.

Ik ben niet meer zo gek
op onkruid in mijn haar.


Door een pauze aan het einde van het eerste vers in te lassen, bekom je weer hetzelfde effect als in het begin van het gedicht.

Zo, eindelijk mijn hele relaas afgerond. ;) Ik hoop dat je een beetje begrijpt wat ik bedoel, want al die aanpassingetjes maken naar mijn gevoel een groot verschil; een verschil dat voor mij een hele ster waard is. Misschien binnenkort een aangepaste versie van Indoctrinatie III (meerdere malen) achterlaten? :)
afbeelding van paperdreams
paperdreams
40 MP 0 0 0
Gewoon in mijn enthousiasme verkeerd overgetypt van de foto :)
En eigenlijk zeg jij dat ik stilistisch moest schrijven, hoe het reeds op het memogedicht (de geschreven versie) staat? Dat is niet echt toegevoegde waarde naar mijn mening ;p Daar heb ik de breuken letterlijk opgeschreven hoe jij ze nu schreef, op de 'op' na. Dus hele ster? ik zie het verschil niet?
afbeelding van Koolmees
Koolmees
573 MP 2 5 5
Ik had het eigenlijk over de versie die je instuurde - daar was ik gisterenavond niet duidelijk genoeg in. Ik zag ook wel dat je het op de post-it anders deed, maar ik publiceer steeds zonder enige aanpassing wat ik toegestuurd krijg, zodat ik niemands werk verander. Hopelijk begrijp je nu mijn opmerkingen beter...

Dus enkel de maar aan het begin van de tweede strofe zou volgens mij mooier zijn en de op zou ik inderdaad naar het volgende vers verplaatsen... ;) Ik zal alvast de eerste strofe voor je aanpassen en je een halve ster meer geven. :)

Meer van paperdreams

Weergeven

Indoctrinatie II

Ik heb ze achtergelaten.
Ik weet niet meer waar of wanneer,
maar ik heb alle fantasiën achtergelaten.
Allemaal.
Ik heb ze vervangen met 'dromen',
maar hoe lang blijven die bestaan?
3 0
4
Weergeven

Gemis

Ik mis je niet.
Ik zal je pas missen,
wanneer mijn menselijk geheugen
je perfect heeft gemaakt.

Ik mis je.
2 0
4
Weergeven

Religie

Eigenlijk willen we allemaal
in hetzelfde geloven,
maar religie laat ons geloven,
dat we niet in hetzelfde geloven.
We vergeten waarin we geloofden,
in de naam van hét geloof.
1 0
3.5