(titelloos)

De minuten gleden door mijn vingers weg,
toen ik dwaalde door het verleden.
De tijd maakte voor mij geen onderscheid,
ik stond stil,
maar zij niet.
3.166665
21 jaar bij inzending
ingestuurd op 6 november 2016
post-its achtergelaten @
Station van Wichelen, in zo'n hokje van de NMBS
1
206x bekeken
Opmerking: 
Dit is meer een experiment eigenlijk. Ik zelf vind het wel geslaagd,
maar ik moet jullie natuurlijk overtuigen hé :p Dus laat jullie maar gaan in de reacties!
Vertel waar je aan dacht toen je het memogedicht las. Wat vond je goed? Gebruik "@" om een bericht te sturen naar een andere memodichter (vb. @memodichter) en plaats tekst tussen asterisks om die cursief weer te geven (vb. *heel* mooi).

Reacties(5)

afbeelding van Koolmees
Koolmees
519 MP 2 4 5
3.5
Haha, "zo'n hokje van de NMBS"... Als treinpendelaar weet ik maar al te goed dat je daarin gemakkelijk kunt verdwalen in overpeinzingen en dat de minuten er ongemerkt voorbij glijden (tenzij je een dringende afspraak hebt of het koud hebt; dan gaan ze maar niet voorbij). Je eerste twee verzen zijn dus zeker herkenbaar. Het slot vind ik wel oké, maar het deed me denken aan je oudere memogedicht De klok tikt. Al bij al wel een geslaagd experiment, maar volgende keer zou ik misschien meer ritme proberen te gebruiken.
afbeelding van Freek
Freek
16 MP 0 0 0
3
M'n eerste reactie op een gedicht van een ander, dus don't shoot me ;-)
Ik mis ook een beetje ritme en persoonlijk vind ik de laatste zin wat vloeken.
En als iets door je vingers glijdt is het daarna dan meestal ook niet weg? Als je per sé "weg" wil gebruiken lijkt "wegglippen" me taalkundig beter.
Maar inhoudelijk best mooi!

Mijn aangepaste versie zou deze zijn:

De minuten
gleden
door m'n vingers
toen ik dwaalde
door het verleden.

Ik stond stil
maar zij ging verder.

afbeelding van Koolmees
Koolmees
519 MP 2 4 5
@Freek: Toch even zeggen dat het erg leuk is dat je voor het eerst reageert en dat ik het volledig eens met je ben. Ik vind het ritme in jouw alternatief ook beter; misschien kun je de eerste twee verzen zelfs samentrekken tot Minuten gleden met het oog op de lettergrepen in de eerste strofe. Benieuwd wat Treurwillig ervan vindt.
afbeelding van Treurwillig
Treurwillig
328 MP 0 2 4
@Freek: Eerst en vooral bedankt voor je reactie! Ten tweede, je hebt volkomen gelijk hoor! Ik ben het zelfs bijna eens met je alternatief! Op de uitzondering van de laatste zin, ik weet niet waarom, maar ik blijf bij mijn "maar zij niet." Voor de rest ben ik er mee akkoord!
Ook wil ik even zeggen dat ik vaak in het moment zelf schrijf, zonder dus iets aan te passen, omdat dat voor mij "echte poëzie" is. Het ruwe aspect aan een gedicht of tekst vind ik persoonlijk iets hebben, iets waar ik mijn vinger niet op kan leggen.
We hebben de discussie al eens gehad over wat poëzie nu eigenlijk is en ik denk dat er geen vast antwoord is, alleen een persoonlijk antwoord. :)
Ik vind jullie reacties echt heel tof!
afbeelding van Yōudí
Yōudí
269 MP 1 2 2
3
Ik sluit me aan bij de reactie van @Freek. Ik zou het misschien nog iets anders geschreven hebben, als volgt:

Minuten gleden
door m'n vingers
Dwalend door
het verleden.

Ik stond stil, maar zij
ging verder.

Zoals het nu is, vind ik de derde regel nogal omslachtig. Het idee achter het gedicht is goed, maar de uitwerking kan beter. Je gebruikt soms iets te veel woorden en je zou meer kunnen schrappen in wat je schrijft. Schrappen om het krachtiger te maken. Wel opletten dat de kadens in je gedicht niet verloren gaat door teveel te schrappen, want dat kan ook. Het is altijd een beetje een gulden middenweg zoeken in alles wat je schrijft. Niet te veel en niet te weinig.